Източник: www.webcafe.bg.Един призрак броди из Facebook Messenger – призракът на парацетамола,

...
Източник: www.webcafe.bg.Един призрак броди из Facebook Messenger – призракът на парацетамола,
Коментари Харесай

Чели сте във Фейсбук за смъртоносния парацетамол с „мачупо вирус“? Ето каква е истината

Източник: www.webcafe.bg.

Един фантом броди из Фейсбук Messenger – призракът на „ парацетамола, който съдържа рисковия machupo вирус “. Много е евентуално и вие сте попаднали на известия със фотоси на хапчета P / 500, които приканват да споделите паниката с приятелите си и да „ спасите живот или живот “.

А незабавното предизвестие, формирано на необразован български език, гласи следното: „ внимавайте да не вземете парацетамол, който идва написано п / 500. това е нов, доста бял и бляскав парацетамол, лекарите поучават, че съдържа „ machupo “ вирус, считан за един от най-опасните вируси в света, с високо смъртност. апелирам споделете това известие, с всички хора в листата ви за контакти, както и със фамилията, и спасете живот или живот…. аз свърших моята част, в този момент е ваш ред… помнете, че господ оказва помощ на тези, които оказват помощ на другите и на себе си. – да. “

Оценете този превод…

Анонимният „ избавител “ на човечеството явно е бързал толкоз доста, че просто е пуснал известието си през машинния превод на Фейсбук, без даже да си направи труда да го почисти от неточности. Езикът обаче е последният проблем на тази подправена тревога, която циркулира в обществените мрежи от няколко години насам. Появява се в Съединени американски щати, Русия, Латинска Америка, Индия, Малайзия, Бразилия, Ангола, Мозамбик и така нататък На някои места болестта с „ Мачупо “ в „ доста белия парацетамол “ се заменя с „ Ебола “ – съгласно настоящата мода. Ето по какъв начин наподобява и съветският му вид, който се популяризира през WhatsApp (на третата снимка). Едва в този момент, в разгара на грипната зараза, тематичната машинация си проби път и в България. Естествено – без каквото и да е позоваване на публично известие от здравните служби. Какво е „ Мачупо “ и има ли почва у нас?

Вирусът Мачупо е прочут като боливийски хеморагичен вирус или „ черен тиф “, разпознат за първи път през 1963 година в Северна и Източна Боливия. Обичайно се популяризира по въздушно-капков път, посредством храна или посредством директен контакт с урина или фекалии на инфектирани гризачи (най-честите преносители на вируса). Инфекцията при хората може да се случи при досег до отпадъчните субстанции. Симптомите на болестта включват тресчица, болежка в мускулите, кървене на венците и конвулсии.

Към момента боливийската хеморагична тресчица не е засичана на никое място по света отвън Южна Америка. Твърдението, че парацетамолът или каквото и да е друго лекарство може да се болести с патогена и да сътвори риск от зараза, е несъстоятелно. Както „ мачупо “, по този начин и множеството вируси не могат да живеят дълго в суха и стерилна среда, каквато съставлява производството и съхранението на таблетките парацетамол. Няколко здравни инспекции в страни като Малайзия, Индонезия, Сингапур и други се виждат принудени публично да опровергаят подправените изказвания за парацетамола поради всеобщото разпространяване на известието в обществените мрежи, като показват, че досега няма нито едно законно доказателство, че лекарствен артикул е имал допир до вируса. „ Нов, доста бял и бляскав парацетамол… “ От фотографията ясно се вижда блистер с парацетамол на фармацевтичната компания Apex. Въпросният производител е основан в Индия и не участва в регистъра на Изпълнителната организация по медикаментите към Министерството на здравеопазването. Нито един от медикаментите, създавани от Apex, не се продава на българския пазар – в това число Paracetamol / P 500.

Регистърът на лекарствените артикули, притежаващи позволение за приложимост в Република България, е обществен и може да се прегледа тук. Всички медикаменти, които съдържат парацетамол и се продават по българските аптеки, могат да бъдат видени тук. С други думи – пийте си хапчетата съгласно лекарското наставление и не се поддавайте на неуместни и недоказани с в действителност данни изказвания в обществените мрежи. С малко повече здрав разсъдък и хигиена на източниците, и тази подправена Facebook-епидемия ще остане в предишното, сходно на нервността с „ Римския статут “, „ вирусът Джеймс Ууд “ и всевъзможни други обикновени измами. Източник: www.webcafe.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР